De ”fjoderton”

Spritakademiens syfte är att värna den svenska spritkulturen.
Här är spritakademiens styrelse.

Stolar…

Stol 1, Steffo Törnquist
Akademiens preses, spritboksförfattare, styrelseledamot för Spritmuseum.

Stol 2, Angela D’Orazio
Masterblender på Mackmyra. Har drivit whiskybaren/klubben på Akkurat, drev whiskytävlingen på Stockholm Beer & Whisky i sexton år, numera sprit- och dryckesprovare på tävlingar över hela världen.

Stol 3, Jonas Odland
Kryddmästare och kvalitetsansvarig på Altia Sweden, där han utvecklar nya produkter. Leder också utbildningar i snapskultur på Restauranghögskolorna i Sverige. Biolog.

Stol 4, Eric Berndtsson
Har producerat snaps i familjeföretaget, Berntson AB, representerar dessutom kända spritsorter från hela världen. Är en av få svenskar som är ”Keeper of the Quaich”, en utmärkelse för insatser inom Skotsk Whisky.

Stol 5, Göran Lundqvist
F d ordförande för Spritmuseum. F d VD för Absolut Vodka.

Stol 6, Eva Lennman
Intendent på Spritmuseum. Kulturvetare.

Stol 7, Stefano Catenacci
Hovtraktör, kökschef på Operakällaren, vald till Kockarnas Kock, är dessutom nordisk mästare, har tilldelats Gatronomiska Akademiens guldmedalj.

Stol 8, Solveig Sommarström
Spritkemist. Numera producent av eget kryddat brännvin. Tidigare chef för laboratoriet på Vin & Sprit. Lärare på Restaurangakademien.

Stol 9, Per Hermansson
Spritsensoriker i över tre decennier. Ansvarar för smakdesign och sensorisk strategi på The Absolut Company.

Stol 10, Rolf Cassergren
Ordförande i SVL (Sprit och Vin leverantörerna). Unik branschinsikt efter ett par decennier, bl a som VD för Vin & Sprits spritverksamhet i norra och centrala Europa.

Stol 11, Ernst Billgren
En konstnär i ordets vidaste bemärkelse med måleri, böcker, film och teater på sitt curriculum vitae. Ernst vet av erfarenhet att konstresandets egentliga poäng är att nogsamt undersöka de lokalt producerade grapporna och calvadoserna, som trots en kärv första uppsyn, ofta berättar något om trakten där de vuxit upp. En beskrivning lämplig även för Ernst själv. Han designar dessutom spritglas.

Stol 12, Louise Hoffsten
Sveriges bästa snapsvisesångerska. Hedersdoktor. Grammisvinnare. Bluesdrottning.

Stol 13, Hasse Nilsson.
En av landets ledande whiskyskribenter. Hans bok ”Think Famous” är översatt till åtta språk, han medarbetar i whiskymagasin. Hasse är dessutom marknadschef på Box Destilleri i Ådalen.

Stol 14, Carl Frosterud
Namnkunnig och uppskattad restaurangchef på Operakällaren, numera restaurangchef på nya Restaurant Frantzén. Utsedd till ”Sveriges bäste servitör”.

Spritakademiens sekreterare:
Helen Ericsson Sandlund