De ”fjoderton”

Spritakademiens syfte är att värna den svenska spritkulturen.
Här är spritakademiens styrelse.

Stolar…

Stol 1, Steffo Törnquist
Akademiens preses och spritboksförfattare.

Stol 2, Angela D’Orazio
Masterblender på Mackmyra. Startat/drivit SMWS i Sverige och mångårig domare i sprit & dryckestävlingar världen över. Som enda svensk, invald på stol 58, ibland Whisky Legends, Hall of Fame, World of Whiskies Awards. Mentor för världens 1a AI-whisky.

Stol 3, Jonas Odland
Kryddmästare och kvalitetsansvarig på Altia Sweden, där han utvecklar nya produkter. Leder också utbildningar i snapskultur på Restauranghögskolorna i Sverige. Biolog.

Stol 4, Eric Berndtson
Har producerat snaps i familjeföretaget, Berntson AB, representerar dessutom kända spritsorter från hela världen. Är en av få svenskar som är ”Keeper of the Quaich”, en utmärkelse för insatser inom Skotsk Whisky.

Stol 5, Richard Tellström
Docent och föreläsare i det breda ämnet matkultur och mattrender, både som det ser ut i samtiden och som det sett ut i historien. Sitter i styrelsen för Spritmuseum.

Stol 6, Eva Lenneman
Intendent på Spritmuseum. Kulturvetare.

Stol 7, Fredrik Eriksson
En av Sveriges mest inflytelserika kockar och krögare. Sedan 13 år tillbaka driver han Långbro Värdshus i Älvsjö och sedan ett år tillbaka restaurangen på Nationalmuseum. Årets kock 1988

Stol 8, Solveig Sommarström
Spritkemist. Numera producent av eget kryddat brännvin. Tidigare chef för laboratoriet på Vin & Sprit. Lärare på Restaurangakademien.

Stol 9, Per Hermansson
Spritsensoriker i över tre decennier. Ansvarat för smakdesign och sensorisk strategi på The Absolut Company.

Stol 10, Rolf Cassergren
Ordförande i SVL (Sprit och Vin leverantörerna). Unik branschinsikt efter ett par decennier, bl a som VD för Vin & Sprits spritverksamhet i norra och centrala Europa.

Stol 11, vakant

Stol 12, Wille Crafoord
Flerfaldigt grammisbelönad svensk kompositör, trubadur och hiphopare men även snapsviseförfattare.

Stol 13, Hasse Nilsson
En av landets ledande whiskyskribenter. Hans bok ”Think Famous” är översatt till åtta språk, han medarbetar i whiskymagasin.

Stol 14, Carl Frosterud
Namnkunnig och uppskattad restaurangchef på Operakällaren, numera restaurangchef på nya Restaurant Frantzén. Utsedd till ”Sveriges bäste servitör”.

Spritakademiens sekreterare:
Helen Ericsson Sandlund,
programansvarig på Spritmuseum.

Hedersledamöter:
Louise Hoffsten
Ernst Billgren
Stefano Catenacci
Göran Lundqvist