Guldnubben

2020 ÅRS GULDNUBBE & SPRITKROG

GULDNUBBEN

Spritakademiens utmärkelse ”Guldnubben” tilldelas år 2020 Spirit of Hven. Den korta motiveringen lyder:

”Spirit of Hven är en livsbejakande artär i det svenska spritflödet, en cocktail av lika delar innovation, affärssinne och kemikunskap – och inte minst; en förbluffande god whisky serverad med smakfullt värdskap.”

Spritakademiens preses Steffo Törnquist säger:

”På grund av det eländiga viruset har Spritakademien i år avstått från att arrangera den sedvanliga galamiddagen med den storslagna prisutdelningen. Vi beklagar detta, men vi förser ändå våra pristagare med diplomen designade av Ernst Billgren och vi hyllar dem så digitalt vi förmår för deras betydelsefulla gärningar för svensk spritkultur.”

Utmärkelsen ”Guldnubben” går i år alltså till ”Sprit of Hven”, dvs till Anja och Henric Molin i Backafallsbyn. Företaget är en av föregångarna i den våg av små destillerier som vuxit fram i Sverige och i många andra länder. Under varumärket Spirit of Hven har de sen 1998 producerat spritdrycker, som whisky, gin och akvavit på ett innovativt, stilbildande och framgångsrikt sätt.

”Familjen Molin har, som en av få destillatörer i världen, lyckats förena ett producerande destilleri, en förstklassig restaurang, hotell- och konferensanläggning med en whiskybar i världsklass. Få whiskyhyllor i Europa kan mäta sig med det delvis unika, exklusiva utbud och med den mängd sorter som finns i Backafallsbyns bar.”, säger Steffo Törnquist.

Henric Molin är dessutom en ytterst kompetent kemist och hans kunskaper inom biokemi och destilleriutveckling tas i anspråk av sprittillverkare i Europa, Asien och USA.

ÅRETS SPRITKROG

Spritakademiens utmärkelse ”Årets Spritkrog” tilldelas i år Pelikan på Södermalm i Stockholm. Den korta motiveringen lyder:

Få krogar i världen vårdar arvet av svensk mathistoria och isad nubbe såsom Pelikan! En kulturgärning i ett hotat mat- och dryckeslandskap.

Spritakademiens preses Steffo Törnquist säger:

”Pelikan är mer än en restaurang, det är en kulturinstitution och en traditionsbevarare. Här serveras smör, ost och sill. Här kommer isade nubbar i glasjungfrur till samma paradrätter som när Stockholms krogliv var ungt – och snapsvisor ekar mellan borden.”

Pelikan är av få restauranger i riket Sveriges som har snapsvisor i sina menyer. Till den anrika krogen på undanskymda Blekingegatan når inte hipster-maten och de moderna köken som förvandlat Söder till en gastronomisk häxkittel. På Pelikan gäller stekt fläsk, rotmos, fläsklägg, kalvlever och doppsko. På Pelikan har ingenting förändrats.

Pelikan håller den svenska husmanskostens, grosshandlar-erans och brännvinstraditionens gryta kokande. Pelikan är den svenska husmanskostens och smörgåsbordserans kanske allra främsta fanbärare…

”För detta är njutnings-Sverige tacksamt”, säger Steffo Törnquist.

2019 ÅRS GULDNUBBE & SPRITKROG

 GULDNUBBEN

Spritakademiens utmärkelse ”GULDNUBBEN” tilldelas i år Jon Hillgren. Den korta motiveringen lyder:

”För synnerligen välsmakande och ginspirerande entreprenörskap”.

Spritakademiens preses Steffo Törnquist säger
– Jon är en viktig förebild på många plan. Han är sammansatt av lika delar njutning och entreprenörskap, han är välutbildad, strategisk, driven, men också passionerad och noggrann. I den extremt svårmanövrerade värld som är spritens har han hittills gjort alla rätt.

Jon Hillgren är skapare av Hernö Gin, Sveriges första gin-fokuserade destilleri, som på häpnadsväckande kort tid blivit ett av världens mest prisbelönta spritmärken.

Efter gymnasiet for Jon till London, jobbade på bar och noterade en smula storögt att gin inte bara är gin, att här finns utrymme för olika kvalitet, smak och karaktär.

Han blev inte bara intresserad, han blev såld, han läste på, lärde sig, besökte destillerier, utbildade sig i destillationskonsten, men tog också en Pol Mag statsvetenskap.

Efter några vändor på ambassad och Exportråd beslöt han sig för att satsa helhjärtat på gin. Familjen köpte gård i Dala, utanför Härnösand, drog igång, de första dropparna såldes 1 december 2012 i några lokala Systembolag, därefter är Hernö Gins saga en världssuccé.
– Få svenskar har gjort så mycket gott för spriten som Jon Hillgren. Hernö Gin är innovativ dryckeskonst i världsklass, säger Steffo Törnquist.

Jon är redan invald i The Gin Hall of Fame, hans sprit och entreprenörskap är redan mångfalt prisbelönt, men nu kröner han sin gärning med den finaste utmärkelsen av alla, Spritakademiens GULDNUBBEN.

ÅRETS SPRITKROG

Spritakademiens utmärkelse ”Årets Spritkrog” tilldelas i år Buustamons Fjällgård. Den korta motiveringen lyder:

”För den goda saken att i egen källare bränna snaps med den goda smaken.”

Spritakademiens preses Steffo Törnquist säger:

– På Buustamon är spriten en naturlig del av njutningen. Man plockar bär, örter och trädskott på fjället, man smaksätter den egna snapsen, blandar drinkar på den egna spriten, smaksätter såser…

”Buusta” är åldrad jämtska för ”vindskydd”, och ”mo” sa man om torra platser på myrarna. Buustamon var således en pärla även för dem som vallade kor här för hundratals år sen.

När VM i alpin skidåkning skulle hållas i Åre 1954 flyttade man upp den timrade gamla 1800-talskåken till pärlan vid trädgränsen, men eftersom utvecklingen varit explosionsartad i Åre har krogen idag hamnat mitt i pisten, halvvägs upp till Åreskutan.

Det finns således ingen väg upp till krogen, man åker bandvagn.

– Det är inte alldeles enkelt att ta sig till Buustamon, men det är ännu svårare att ta sig därifrån. Man vill nämligen inte därifrån. Man vill stanna framför öppna elden, man vill vara kvar i den familjära atmosfären och man vill provsmaka granskotten och älgörten ännu en gång, säger Steffo Törnquist.

När det svenska tillverkningsmonopolet försvann var Buustamon omedelbart intresserat av att bränna eget. Krogen fick kämpa hårt mot byråkrati och byråkrater, ett pionjärarbete många efterföljare har haft glädje av, och till slut fick man sitt tillstånd.

– För detta är njutnings-Sverige tacksamt.

2018 ÅRS GULDNUBBE & SPRITKROG

Vid en högtidlig ceremoni på Nationalmuseums restaurang tilldelades igår Kyrkeby destilleri Spritakademiens stora pris:

”GULDNUBBEN”.

Motiveringen lyder:Gustaf III uppskattade Kyrkeby till den grad att han 1771 tillät destilleriet bränna sprit också under förbudstiden.
Spritakademien uppskattar Kyrkeby till den grad att destilleriet tilldelas 2018 års ”Guldnubben”.

– På Kyrkebyi Vissefjärda i mitten av ingenting vårdar man ett kulturminne med varm hand och urgamla skiftnycklar. Spritvärlden är tacksam över att entusiasterna i Hembygdsföreningen förmått lära sig de gamla maskinerna, att de ömt plockat isär dem del för del, putsat, oljat, spänt drivremmarna. Det handlarhelt enkelt om en fenomenal kulturgärning, säger Spritakademiens ordförande Steffo Törnquist.

Idag är Kyrkeby ensam i Sverige om att bränna potatisbrännvin och man gör det exakt som man gjort i århundraden, i varje detalj exakt. Ingen maskin är yngre än 100 år, det mesta i destilleriet är från 1855, somligt från 1700-talet.

Steffo Törnquist:
– Man har utan minsta vinning i åratal jobbat för att få fram de unika dropparna och man kokar numera ett spännande brännvin, samtidigt som man är ett lika spännande museum.

– Dessutom hedrar man sin forne beskyddare Gustaf III genom att koka 1771 flaskor av varje sort och kok. Underbart!

Spritakademien delade också ut priset ”Årets spritkrog”

OPERAKÄLLAREN ÄR ”ÅRETS SPRITKROG” 2018

Matsalen är en av restaurangvärldens mest magnifika, köket har stjärna i Guide Michelin, vinkällaren är naturligtvis fenomenal, men man har också spritvagnar som står sig i vilken internationell jämförelse som helst.

Operakällaren tilldelas därför Spritakademiens utmärkelse ”Årets Spritkrog 2018”.

Man serverar och vårdar sin unika snaps ”Stenborgare”, uppkallad efter stamgästen och operasångaren Karl Stenborg och gjord enligt hans eget recept från 1700-talet. Men man har också unikt och modernt samarbete med några av världens ledande producenter exempelvis Christian Droun på Calvadossidan och Tesseron på Cognacsidan. Det visar att inte bara Spritakademien uppskattar Operakällarens hantering av sprit.

 Att Sverige har en krog som Operakällaren är en ynnest, säger Spritakademiens ordförande Steffo Törnquist. Det finns många skäl att söka sig dit, spriten är definitivt ett.

”Guldnubben” är tillverkat av Spritakademiens ledamot Ernst Billgren och består av ett originalmålat diplom på vilket mer eller mindre dolt förekommer ett gyllene snapsaglas.

2017 ÅRS GULDNUBBE & SPRITKROG

Vid en högtidlig ceremoni på Operakällarenden  23 oktober 2017 tilldelades Thomas Kuuttanen ”GULDNUBBEN”.

GULDNUBBEN 2017
Thomas Kuuttanen

Motivering:

För innovation lyfter man på hatten. Innovation kräver inte bara kreativitet och mod, det kräver så mycket mer.

Ta Claudio Monteverdi.
I början av karriären komponerade han som andra 1500-talskompositörer, små motetter och gudstjänstmadrigaler, men med tiden räckte inte de gängse ramarna till för att uttrycka det han ville. Alltså flyttade han ramarna. Monteverdi uppfann opera, i varje fall uppfann han opera i den form vi nu känner, med recitativ, arior, ouvertyr.

Jämförelsen må halta en smula, ”Odysseus återkomst” är förstås annat än ”Purity vodka”, men också Thomas Kuuttanen, uppfann när de gängse ramarna inte räckte till för att utrycka vad han vill.

Thomas uppfann en destillationsapparat med 65 536 olika möjligheter att reglera flödet, därmed kunde han skapa exakt den vodka han önskade, och det är delvis därför han tilldelas Guldnubben 2017.

Men Spritakademien lyfter på hattarna också för hans mångåriga gärning inom svensk spritnäring. Få, om ens någon svensk är så internationellt prisbelönt, och nu tilldelas han alltså den finaste av alla fina utmärkelser.

 

ÅRETS SPRITKROG 2017

El Duderino

I bröderna Coens kultfilm The Big Lebowski spelar Jeff Bridges en avspänd och cool karaktär som kallar sig The Dude, His Dudeness och i en scen också El Duderino.

”Årets Spritkrog” 2017 heter just ”El Duderino”, namnet är inspirerat av Jeff Bridges karaktär, och de fyra grundarna kallas i Jönköping ofta The Dudes.

Bakom avspänd hållning ligger som regel oändligt mycket arbete, och så är det i det här fallet. Det är tätt mellan spritprovningarna och gästspelen, middagsmenyerna utgår ofta från sprit, ägarna reser regelbundet på studiebesök till destillerier över hela världen. Sortimentet håller mycket hög klass inom varje spritsegment, och satsningen på kvalitet har gjort skillnad inte enbart i Jönköping.

Få krogar i Sverige visar sådan kärlek till sprit och sprits kvalitet som El Duderino!

guldnubben-2016

2016 ÅRS GULDNUBBE & SPRITKROG

Vid en högtidlig ceremoni på Operakällarenden 14 november 2016 tilldelades whiskydestilleriet Mackmyra Spritakademiens stora pris ”GULDNUBBEN”.

Motiveringen lyder:

”Ett gäng teknologstudenters törst efter innovation, inkomst och lindrigt kvällsrus ledde till den första svenska maltwhiskyn. Bravo!

Dessutom är Mackmyra branschens coolaste namn.”

Spritakademiens preses, Steffo Törnquist, tillägger:

”När man idag hittar Mackmyras whisky i välsorterade spritbutiker på olika håll i världen värmer det i hjärtat. I Sverige finns utmärkt vatten, lika utmärkt korn, torv och jäst så självklart kan det kokas utmärkt whisky i Sverige.

När Mackmyra grundades 1999 innebar det en svåröverskattad pionjärinsats för den svenska njutningsindustrin. Rikets första privatägda whiskydestilleri har sen dess följts av ett dussintal ytterligare destillerier.”

Han fortsätter:

”De åtta unga teknologerna gick till dåvarande Spritmuséet och ritade av ”enkelpannan” som stod utställd i foajén, byggde sen en avsevärt mindre men skalenlig apparat och började experimentera. Varje experimentkok råkade resultera i 30 liter sprit, ett mått som därefter har kommit att bli ett av svensk whiskys vassaste vapen – de små faten. Man må ha delade meningar vad 30-liters pyttefat gör för en lagrad drycks utveckling, men de har sannerligen gjort svenska whiskyintresserade både till fatägare och whiskyambassadörer.”

”Guldnubben” är tillverkat av Spritakademiens ledamot Ernst Billgren och består av ett originalmålat diplom på vilket mer eller mindre dolt förekommer ett gyllene snapsaglas.

”ÅRETS SPRITKROG”

För tredje året delas även priset ”Årets Spritkrog” ut. Priset tilldelas Två Små Svin i Årsta. Också det priset utgörs av originalverk av Ernst Billgren. Motiveringen:

Så trivsam att man gärna beställer en snaps till!

Steffo Törnquist:

Som regel åker man från förort mot centrum för att äta gott. Med Två SMå Svin är det tvärt om. Krogen har etablerat sig som utflyktsmål för finsmakare som gillar det opretentiösa, men ambitiösa.

– Vi kan ha att göra med Stockholms bästa kvarterskrog.

Kunnig personal, smörrebröd i toppklass, tjeckiskt öl, en uppsjö okryddat och kryddat brännvin, bra cigarrer…vad mer kan man begära?

– Två Små Svin är en krog med stort hjärta och väl utvecklade smaklökar.

2015-MARIANNE-WALLBERG-&-THE-BARNS-W

2015 ÅRS GULDNUBBE & SPRITKROG

Vid en högtidlig ceremoni på Spritmuseum 31 augusti 2015 tilldelas Marianne Wallberg Spritakademiens stora pris ”Guldnubben”.

Motiveringen lyder:
För att med kraft och entusiasm ha byggt en plattform från vilken tiotusentals kunskapstörstande erbjuds ny och klarare blick över världens destillat.

Spritakademiens preses, Steffo Törnquist, tillägger:

”När Marianne Wallberg i början av 1990-talet vände sig till Länsstyrelsen för tillstånd att arrangera dryckesfestival kliade sig byråkraterna i huvudknopparna.

För sådant har vi ingen blankett, sa de till slut.

Nähä, sa Marianne, så ta och gör en då!

Det är nu över 20 år sen, Marianne fick sitt tillstånd och 1992 satte hon med sitt Stockholm Beer & Whisky Festival standarden för dryckesfestivaler i Sverige.”

”Guldnubben” är tillverkat av Spritakademiens ledamot Ernst Billgren och består av ett originalmålat diplom, samt ett i bladguld förgyllt snapsglas.

För andra året premierar Spritakademien också ”ÅRETS SPRITKROG”

Priset tilldelas The Barn i Göteborg, också det priset utgörs av originalverk av Ernst Billgren. Motiveringen:
En seriös krog som tillåter sig att leka!

Steffo Törnquist:

”En krog som häller O.P Anderson i sin Old Fashioned blir naturligtvis synad, och när Spritakademien synade The Barn blev den glatt överraskad. Här en krog som är uppenbart inspirerad av tiden då den gamla släktingen drog till Amerika för att bli kock. Både mat och dryck är kombinationer av vad Sverige och USA kan erbjuda.

Alla seriösa krogar som tillåter sig att leka är värda respekt, en seriös krog som dessutom tillåter sig att leka med det snart hundra år gamla amerikanska spritförbudet har vunnit Spritakademiens hjärta.”

2014-års-pristagare-545x

”ÅRETS GULDNUBBEN 2014” till JOHAN THORSLUND

Vid en högtidlig ceremoni på Spritmuseum tilldelades Johan Thorslund Spritakademiens stora pris ”Guldnubben”.

Motiveringen lyder:

”Trots att Johan Thorslund ingalunda är överviktig är det i hans kagge den svenska spriten vilar. Tunnbindare Thorslund intar därmed en särställning.

När Johan mottog sitt Mästarbrev 1997 var han den förste på sextio år i detta rike som gav sig in i ett skrå som är absolut nödvändigt för alla som vill njuta lagrad dryck.

Vinnare av 2014 års Guldnubbe är Johan Thorslund, som gör fat i världsklass, samt äger och driver Thorslunds Kagge.”

Spritakademiens preses, Steffo Törnquist, säger:

–  Vill man få de underbara nyanserna i mörk rom, den briljanta färgen i en cognac, den långa eftersmaken i en calvados, så måste man låta drycken kyssa eken i åtskilliga år. All positiv utveckling för sprit kräver fatlagring, inget annat sätt finns.

–  Ingen vet exakt vad som sker när vätskan möter träet, ingen kemist kan förklara. Men mänskligheten har ändå i århundraden noterat att det är enbart träfat som förvandlar rävgift till gudomlig njutning.

–  Det finns olika skolor om man ska såga eller klyva stavarna, om man ska kola faten eller ej, hur gamla faten ska vara, hur stora faten ska vara, hur ofta man ska byta fat, för att bara nämna några få variabler. Ingenting med lagring av sprit är enkelt, men inget är heller viktigare.

”Guldnubben” är tillverkat av Spritakademiens ledamot Ernst Billgren och består av ett originalmålat diplom, samt ett i bladguld förgyllt snapsglas.

För första gången delar Spritakademien också ut:

”ÅRETS SPRITKROG 2014” – LÅNGBRO VÄRDSHUS

Priset tilldelas Långbro värdshus och dess krögare Fredrik Eriksson, också det priset utgörs av originalverk av Ernst Billgren, och motiveringen lyder:

”På Långbro Värdshus tas snapsen på allvar.

Krögaren och Mästerkocken Fredrik Eriksson förstår skillnaden på snaps till sill och snaps till chokladmousse. Han rekommenderar, marknadsför och värnar den svenska spritkulturen.

Dessbättre tar man på Långbro också kokkonsten på allvar.”

guldnubben

Guldnubben 2013…
”GULDNUBBEN” till
FOLKE ANDERSSON

Spritakademiens stora pris heter ”Guldnubben” och 2013 tilldelades det masterblendern Folke Andersson.

Motiveringen:
”För att med känslig näsa och skarp hjärna
ha förvaltat och utvecklat ett spritarv i världsklass.”

Spritakademiens preses, Steffo Törnquist, sa i en pressrelease:

För den spritintresserade är Folke Andersson en ikon. Under sin tid som chefblender på då svenska Vin & Sprit utvecklade han Grönstedts till ett av världens bästa cognacmärken.

Han bibehöll inte enbart den extremt höga nivån på de redan existerande kvalitéerna inom Grönstedt-familjen, han skapade också nytt med Jubilée, Millésime, Rarissime, National etc.

Men också snaps- och whiskyälskaren har Folke att tacka för mycket. Han skapade exempelvis Black Ribbon, som omedelbart kom att bli Sveriges mest köpta maltwhisky.

Svenska Akademien tilldelade aldrig August Strindberg sitt Nobelpris. Spritakademien ämnar icke begå samma misstag. Därför går vår allra första ”Guldnubbe” till den störste av dem alla, Folke Andersson.
”Guldnubben” är tillverkat av Spritakademiens ledamot Ernst Billgren och består av ett originalmålat diplom, samt ett i bladguld förgyllt snapsglas.