Rom är en alkoholhaltig dryck som framställs genom destillation av sockerrörssaft eller melass. Förutom att vara den klassiska pirat-drycken som alla sjörövare idkade i stora lass på sina vilda upptåg och kapningar, är Rom idag en av de mest populära spirituoserna i världen och finns i många olika stilar, från ljus till mörk.
Ljus rom är vanligtvis mjukare och mildare i smaken, medan mörk rom har en mer kraftfull och robust smak på grund av den längre mognadsperioden i träfat. Vi berättar mer om de olika sorterna nedan.
Processen för att göra rom innebär att man först gär sockerrörssaft eller melass till en alkoholhaltig vätska, som sedan destilleras. Efter destillationen mognar romen ofta i träfat, vilket ger den sin unika smak och färg. Mognadsperioden kan variera från ett par månader till flera år, beroende på stilen på romen.
Tips: 10 enkla drinkar med rom
Typer av rom
Rom produceras i mer än 80 länder, med många olika metoder, med rikliga variationer av jäsning, olika typer av destillation, otaliga blandningsstilar och en uppsjö av åldringstekniker.
De flesta rom kan klassificeras i en eller flera av ett fåtal distinkta kategorier. Låt oss lära oss mer om de mest populära typerna av rom.
Vit eller klar rom
Typer av rom – Bacardi Superior vit rom Vit rom är klar, har vanligtvis mildare smak och ljusare kropp än guld eller mörk rom. Dessa lätta typer av rom används oftast för att skapa cocktails som inte har ett behov av djärv romsmak.
I USA säljs de flesta vit rom till 80 proof, eller 40 volymprocent alkohol. De åldras ofta ett eller flera år och filtreras sedan för att ta bort färg. Vit rom kan vara billigare att göra och billigare att köpa än mer mogen rom.
Vit rom är populärt i de vanligaste dryckerna, som Cuba Libre (rom, Cola och lime), Daiquiri, Mojito och Piña Colada. Många romcocktails kräver en vit eller ljus rom, en guldrom och/eller mörk eller kryddad rom.
Populära vita rom inkluderar Bacardi Superior, Don Q Cristal, Cruzan Estate Light, Oronoco, Mount Gay Silver, Matusalem Plantino, Rubi Rey, 10 Cane, Flor de Caña Extra Dry och Diplomatico Rum Blanco.
Guldrom eller blek rom
När rom mjuknar i fat med tiden antar den bärnstensfärgade eller gyllene nyanser. Dessa gyllene romtyper har vanligtvis en mer smakrik profil än den vita eller klara rommen. Guldrom används för att göra cocktails där en starkare smak önskas.
Guldrom lagras ofta flera år eller mer och viss färg kan tillsättas för att ge konsistens. Subtila smaker av vanilj, mandel, citrus, karamell eller kokos kan förekomma från den typ av fat som används i åldringsprocessen.
Guldrom avnjuts ofta på klipporna eller snyggt, förutom att den används i cocktailrecept. De är populära i recept för att baka och göra desserter också. Dessa medelfylliga rom är ofta ganska prisvärda jämfört med äldre rom som har fått mogna i många år.
Exempel på guldrom inkluderar 1 fat, Abuelo, Appleton Special, Barcelo Dorado, Brugal Añejo, Bermudez Ron Dorado, Cacique Anejo Superior, Cockspur 5 Star, Diplomatico Añejo, Doorly’s 5, Don Q Gold, El Dorado 5, Gosling’s Gold, Matusalem Clasico , Maui Gold Rum, Montanya Gold, Mount Gay Eclipse, Pyrat Pistol, Sergeant Classic Gold och Sunset Captain Bligh Golden Rum.
Mörk rom
Termen Dark Rum är i princip meningslös. Många åldrade rom kallas mörk, bara för att skilja dem från ljus. Märkningen av mörk rom tilldelas ofta en rad rom som inte är klara, från ljust gyllene bärnsten till svart, samt rom som är väl lagrad.
Mörka typer av rom lagras ofta på ekfat under längre perioder.
När den används i cocktailrecept erbjuder den robusta rommen en kontrast av mer smakrika profiler jämfört med vit rom, överfast rom, smaksatt och kryddad rom.
Exempel på mörk rom inkluderar Cruzan Estate Dark, Bacardi Select, Flor de Caña 5 Black Label, Barbancourt 3 Star, Diplomatico Anejo, Angostura Dark 5, Angostura 1919, Appleton V/X, Barcelo Dorado, Cockspur 5, El Dorado 5, Matusalem Classico , Mount Gay Eclipse och Santa Teresa Selecto.
Svart rom
Den mörkaste, rikaste, tjockaste rommen kallas ofta för svart rom, och erbjuder djärv tropisk essens till libation och recept. Svarta typer av rom är populära ingredienser som används för att balansera dryckernas smaker mot guld, vit och kryddad rom.
Det mesta av rom är gjord av melass, en tjock, mörk söt vätska som blir över i processen för tillverkning av kristalliserat socker. Den svarta rommen behåller mycket av denna rika melass- och karamellarom och är ibland färgad med bränd kola för att uppnå konsekvent mörka nyanser.
Svart rom är avgörande för många användningsområden i baknings- och godisindustrin, och ger djärva söta och kryddiga smaker till kakor, godis, desserter och såser.
Faten som används för att mogna svart rom är ofta förkolnade eller kraftigt eldade, vilket ger mycket av träets starka smaker till vätskan. De kan också ha kvarvarande melass i sig.
Svart rom är populärt i brittiska territorier som Bermuda, Jamaica, Jungfruöarna och Guyana.
Exempel på svart rom inkluderar Coruba, Cruzan Black Strap, Gosling’s Black Seal, Maui Dark Rum, Myers’s, Skipper Demerara, Woods 100 och Whaler’s Dark.
Navy Rum
Navy rum hänvisar till den traditionella mörka, fylliga rom som förknippas med den brittiska kungliga flottan.
Royal Navy var berömd för sin sed att ge en daglig ranson rom till sjömän, så långt tillbaka som 1655 när den brittiska flottan erövrade ön Jamaica. Rum reste ombord på fartyg mycket bättre än fransk brännvin. I själva verket, där druvbaserad sprit av vin och konjak så småningom blev dålig i tropikernas hetta, verkade rom förbättras när den åldrades i faten ombord på fartyget.
Omkring 1740 blev bruket att vattna ner romen och komplettera den med lime för att förhindra skörbjugg populär. Denna förändring krediteras ofta amiral Edward Vernon, som var känd för att bära en gammal groghamrock och hans dryck fick smeknamnet grog, eller senare, tot. Traditionen att förse brittiska sjömän med en daglig ranson rom fortsatte till den 31 juli 1970, känd som black tot day.
För att säkerställa lönsamheten för ekonomierna i dess territorier, inkluderade recepten för marin rom blandningar av sprit från brittiska territorier, inklusive Guyana, Jamaica, Barbados och Trinidad.
En av de första officiella leverantörerna av rom till marinen var Mr. Lehman Hart, från början av 1800-talet. Några decennier senare började Alfred Lamb åldra sin mörka rom i svala källare under Themsen, vilket gav sin produkt smeknamnet London Dock-rom. Varumärket Lemon Hart registrerades 1888 och är än i dag en populär bas av rom i marin stil. United Rum Merchants skapades som en sammanslagning av flera ledande romföretag.
Unikt för romen i Guyana är deras arv, 200 år gamla krukor i trä som producerar en ovanligt rik och fyllig anda. Denna Demerara-rom är en viktig ingrediens i många marina rom.
Det slutliga utbudet av gammal brittisk Royal Navy Imperial Rom, som representerar andan av internationellt äventyr, ära och tapperhet på öppet hav, har nyligen buteljerats på nytt och är tillgängliga för de mest seriösa romsamlarna.
Några populära rom i marin stil inkluderar Lamb’s Navy Rum, Pusser’s, Lemon Hart, Skipper Demerara och Wood’s 100.
Premiumlagrad rom
Många fina rom lagras på ekfat i åratal för att uppnå en överlägsen smakprofil. Samspelet mellan sprit och trä har en positiv effekt på rommens mjukhet, fyllighet och subtila smaker.
Åldrad rom representerar ofta de finaste exemplen på mogen rom från ett destilleri, ofta blandat för att uppnå komplexitet och distinkta smakprofiler. Kostnaden för lagring och förlusten av en del rom från faten genom avdunstning ökar kostnaden för att producera lagrad rom.
Dessa äldre, mer mogna rom, ofta märkta som anejo i spanska territorier, avnjuts ofta snyggt eller på klipporna som en fin cognac eller single malt scotch. Dessutom kräver många cocktailrecept införandet av dessa smakrika och rika typer av rom.
Åldrad rom får i allmänhet mörkare och rikare färger på grund av tiden på fat. Förkolnade ekfat kan ge mörka toner. Cognac och sherryfat kan ge en rödaktig nyans.
Rom märkt premium eller ultra-premium innehåller ofta åldersangivelser. I USA och vissa andra territorier hänvisar åldersangivelsen till den yngsta rommen i blandningen. Till exempel består Appleton Estate 21 från Jamaica av lagrad rom som är minst 21 år gammal. Andra territorier har olika standarder. Till exempel är Zacapa Centenario 23 från Guatemala en blandning av rom i åldern 6 till 23 år.
Premiumlagrad rom inkluderar Angostura 1824, Appleton Extra, Atlantico Private Cask, Bacardi 8 och Reserva Limitada, Barbancourt Reserve Especiale och Estate Reserve, Barrilito 3 Star, Barceló Imperial, Botran Solera 1893, Don Q Gran Anejo, Chairman’s Reserve, Cockspury 12, Cubaney 15, Diplomatico Reserva Exclusiva, El Dorado 15, Flor de Caña 18, Goslings familjereservat, Matusalem Gran Reserva, Mount Gay Extra Old och 1703, Santa Teresa 1796, Trigo Reserva Aneja, Vizcaya VXOP, Zacapa Centenario XO och Zaya.
Vintage rom
Medan de flesta rom som säljs i USA blandas från flera källor innan buteljering, buteljeras vissa unika rom från specifika årgångsår av produktion.
Vintagerom ses oftast från de franska öarna, där odlings- och bearbetningssäsongen är kort. I vissa fall köper rommärken under eget märke en stor del av rom från ett enda produktionsår, åldrar produkten och tappar den på flaska när mognaden är som högst.
Boutiquerommärken tar ut fler vintagerom till marknaden varje år. Dessa typer av rom tenderar att vara begränsade upplagor som är värdefulla för samlare och seriösa romentusiaster.
Som vid framställning av fina viner är skörden vissa år riklig, medan andra inte är lika riklig. Mängden socker som finns i den råa sockerrören kan variera varje år på grund av förändringar i nederbörd och andra miljöfaktorer. De resulterande skillnaderna noteras av masterdestillatören och mognadsprocessen övervakas för att uppnå den idealiska smakprofilen för det årgångsåret.
Vintagerom är märkt med år destillerades och ursprungsplatsen. Exempel är Rhum J.M. 1997 Vintage från Martinique, Plantation Venezuela 1992 och 1998 Vintage från Foursquare Rum Distillery i Barbados.
Overproof Rum
De flesta rom som finns till salu i USA är 80 till 100 proof (40 till 50 % alkohol i volym). Typer av rom som innehåller högre koncentrationer av alkohol märks ofta som Overproof eller ”översäkra”.
Rom som produceras för populär konsumtion destilleras för att avlägsna icke-alkoholfria komponenter. Den moderna destillationsprocessen producerar en sprit som vanligtvis är 160 till 190 bevis alkohol. Efter lagring och blandning späds de flesta rom med vatten för att nå standarden 80 proof.
Vissa rom, som Sunset Very Strong Rom från St. Vincent, är inte utspädda. Sunset VSR buteljeras med den fulla fatstyrkan på 169 proof.
Amerikanska bestämmelser förhindrar rom över 155 proof från att komma in i USA under de flesta omständigheter, så många tillverkare producerar rom i 150 proof-sortimentet, såsom Bacardi 151, Cruzan 151, El Dorado 151 High Strength Rum, Bruddah Kimios Da Bomb 155, Goslings 151 och Matusalem 151 Röd låga.
En av de mest populära overproof rum är Jamaicas Wray And Nephew White Overproof med 126 proof. Denna kraftfulla sprit är den mest populära rom som säljs på Jamaica.
Överfast rom tenderar att vara mer populär på de karibiska öarna där lokalbefolkningen föredrar en starkare drink. De används också i matlagningsrecept som kräver att rom antänds i lågor (flambé) eller drycker som blandar en mycket stark rom i deras recept.
Klassiska rompunchar görs ofta med högbeständig rom blandad med tropiska juicer (och ibland smaksatt rom och likörer) för att ge dem som gillar dem en ”punch”.
Rhum Agricole
Rhum Agricole är en specifik kategori av rom tillverkad huvudsakligen i de franska territorierna i Karibien, särskilt Martinique, men liknande stilar tillverkas också i Guadeloupe, Marie-Galante och St. Barths. Reunion Island (ett franskt utomeuropeiskt territorium, som Martinique) och dess närliggande Island Nation of Maritius i sydvästra Indiska oceanen producerar också rom i Agricole-stil. Rom gjorda på Haiti av sockerrörsjuice kan också betraktas som agricole av vissa romexperter.
Martinique är den enda geografiska regionen i världen som har ett AOC-märke inom romindustrin. I likhet med AOC-märkena för champagne och konjak är Appellation d’Origine Contrôlée for Martinique rhum agricole en standard för produktion, lagring och märkning.
Rhum Agricole är fermenterad och destillerad från ren, färsk sockerrörsjuice. Spriten destilleras till cirka 70 procent alkohol, en mindre grad än de flesta melassbaserade rom, vilket gör att rommen kan behålla mer av den ursprungliga smaken av den fulla sockerrörsjuicen.
De lättare rhums agricole vilar i upp till sex månader innan de buteljeras som rhum blanc. De används ofta i den populära cocktailen känd som petit punch (’ti punch) blandad med lime och sockerrörssirap.
Andra mer mogna rom har lagrats på ekfat i åratal och fått rikare nyanser och smaker. Efter tre års mognad märks rhums rhum vieux (gammal rom). En del av dessa exceptionella spritdrycker buteljeras som årgångar, till exempel viner från Frankrike. Till exempel tillbringade Rhum J.M.-årgången 1997 tio år i ek innan den buteljerades 2007.
Några exempel på dessa typer av rom inkluderar Clément XO och Cuvee Homere, Darboussier Rhum Vieux 1983, Depaz Blue Cane Amber Rhum, Rhum J.M. Agricole Blanc, La Favorite Rhum Agricole Vieux, Neisson Rhum Réserve Spéciale, St. James Hors d’Age.
Cachaça
Den brasilianska sockerrörssprit känd som cachaça (kah-SHA-sah) är en av de mest populära kategorierna av sockerrörssprit i världen. Cachaça, som är gjord av färsk sockerrörsjuice, buteljeras ofta med liten eller ingen lagring på fat, och presenterar en fullsmakad profilsprit som är mest populärt i cocktails, såsom caipirinha (kai-pi-RiNN-ja), nationaldrycken från Brasilien.
Vissa premiumprodukter, kallade hantverksmässiga cachaças, tillverkas ofta i små mängder och åldras i skog med ursprung i Brasilien. Regionen Minas Gerais i Brasilien är välkänd för att producera hantverksmässig cachaça. Med hjälp av naturlig jäst i miljön destilleras dessa sprit i kopparkrukor i små omgångar. Mognad i trä utvecklar speciella aromkomponenter och mjukar upp finishen.
Stora tillverkare av cachaça använder höga pelarstillverk av rostfritt stål för att producera stora volymer sprit i en kontinuerlig process, varav de flesta avnjuts utan att mogna på fat.
Exempel på populära cachaças tillgängliga i USA inkluderar Agua Luca, Beija, Beleza Pura, Boca Loca, Cabana, Cachaça 51, Cuca Fresca, Fazenda Mãe de Ouro, Leblon, Moleca, Rio D, Sagatiba och Ypioca.
Aguardiente
Aquardiente är en sprit som fermenteras och destilleras från frukt, oftast sockerrör. Namnet kan översättas till ”brinnande vatten” eller ”eldvatten”.
Aquardiente-sprit åldras inte. Deras enkla destillationsprocess behåller robusta smaker av det vegetabiliska ämnet som används.
I Columbia är aguardiente vanligtvis smaksatt med anis. Varje region i landet producerar sin egen sprit som inte kan exporteras till andra regioner. I Andinska regionen avnjuts spriten ofta rakt. I de karibiska regionerna, där rom är mer populärt än aguardiente, är det mer sannolikt att den lokala spriten blandas i cocktails.
Den kanske mest populära aguardienten som njuts av i USA är Cristal (gjord av sockerrör och etiketterad guaro), producerad i Manizales, Colombia av Industria Licorera de Caldas. En mängd olika smaker har introducerats i Cristal-produkter under de senaste åren, inklusive persika, apelsin och lime.
dessa typer av rom kan vara svåra att hitta i många spritbutiker.
Smaksatt och kryddad rom
De otaliga typerna av smaker och kryddor som infunderas i rom erbjuder ett brett utbud av intressanta och mångsidiga varianter av sprit, både full-proof och begränsad styrka likörer och krämer. Kryddade och smaksatta typer av rom erbjuder unika smaker till cocktails, romkakor, semesterdrycker och många andra användningsområden, vilket ger avgjort tropiska smaker till gommen.
Kryddor härrör i allmänhet från frön, torkad frukt, rot, blad eller bark av ätbar flora. Dessa aromatiska och stickande vegetabiliska ämnen ger ofta spänning och pepp till sötare vätskor. Många populära kryddade hopkok utarbetades och destillerades ursprungligen som medicinska botemedel och behandlingar för en tvättlista över sjukdomar som är kända för att plåga det moderna samhället under de postindustriella generationerna. Många populära dryckingredienser i kategorin bitter har utvecklats från sådana avsiktligt botande blandningar.
Ingefära, frön av vanilj och kryddpeppar, bark av kanel eller kassia och knoppar av kryddnejlika används vanligtvis som smakämnen för kryddad rom. Fruktextrakt av citrus, körsbär, mynta, svarta vinbär, kokos, mango, ananas, banan och andra tropiska växter och träd ger läckra toner till smaksatta romsorter.
Romkrämer kombinerar romsmak med rika och dekadenta mejeristrukturer för att skapa dessertliknande blandningar som är lämpliga för konsumtion efter middagen eller som en krämig bas till andra spritdrycker.
Amerikanska lagar kräver att produkter märkta som rom innehåller minst 40 volymprocent alkohol. Vissa destillerade spritdrycker som inte uppfyller detta krav är märkta som smaksatt rom, oavsett om de innehåller urskiljbara eller dominerande smakämnen eller inte.
Några populära märken av kryddad och smaksatt rom inkluderar: Captain Morgan, Sailor Jerry, Pango, Montecristo, Foursquare, Malibu Coconut Rom, Castries Peanut Rom Cream, Bacardi Limon and Dragonberry, Cruzan Mango och Coconut, Don Q Passion, Parrot Bay Coconut Rom, Crisma Rom Cream och Taylor’s Velvet Falernum.
Topp 10 Populära drinkar med Rom:
Här är några av de klassiska och mest populära drinkarna med rom:
Tips: Recept på 10 enkla drinkar med rom
- Mojito – en klassisk drink som blandar ljus rom, mynta, socker, limesaft och soda.
- Daiquiri – en enkel drink som består av ljus rom, socker och limesaft, ibland med tillsats av fruktjuice.
- Piña Colada – en tropisk drink som blandar mjölk, ananasjuice och ljus rum.
- Long Island Iced Tea – en kraftfull drink som blandar rum, vodka, gin, tequila och triple sec med citronsaft, cola och sukker.
- Mai Tai – en klassisk tiki-drink som blandar ljus och mörk rom med orgeat, triple sec, limesaft och grenadinesirap.
- Zombie – en tiki-drink som blandar ljus och mörk rom med fruktjuice, grenadinesirap och annan alkohol.
- Dark ’n’ Stormy – en klassisk drink som blandar mörk rom med ginger beer och citronsaft.
- Hurricane – en drink som blandar ljus rum, passionfruktjuice, apelsinsaft, grenadinesirap och röd bitters.
- Bloody Mary rum – en variant av den klassiska drinken Bloody Mary, men med ljus rom istället för vodka.
- Rum and cola – en enkel och traditionell drink som består av ljus rom och coca cola.