Men varför i hela friden skall man servera sprit med ormar? Om du har varit i Östasien har du säkert sett stora flaskor med sprit som innehåller hela ormar. Vanligast förekommande i Asien, särskilt Kambodja, Kina (ormar i Baijiu), Japan (här kallas orm i sprit Habushu), Korea, Laos, Taiwan, Thailand och Vietnam. När du går längs gatorna eller genom marknaderna i Vietnam är det inte ovanligt att hitta rad på rad med flaska ormvin (lokalt känt som ruou ran).
Vägstånd och uråldriga marknader högt uppe i bergen, traditionella apotek och moderna kemister säljer alla flaskor ormvin. Det gör även presentbutiker, barer, kaféer, hotell och andra butiker riktade till turister. Drycken, som är baserad på traditionell medicin, görs genom att man lägger en orm i en flaska och häller i risvin (även om det enligt uppgift ibland används etanol och vinäger, och till och med gnidsprit och formaldehyd, vilket utgör allvarliga hälsorisker). Skorpioner, geckos, tusenfotingar och olika örter, som ginseng, tillsätts ofta för gott.
I Mekong förekommer konstiga saker förekommer i sprit:
Fast just ormar och alkohol har en förvånansvärt lång och sammanflätad historia. De gamla grekerna använde faktiskt just ormvin som botemedel mot kvarhållna moderkakor. Tidigare i vår örtmedicins läkekonst och historia blandades europeiska huggormar och bläckfiskrötter med vodka. Och I Brasilien genomsyras ormar i cachaça (som är en slags fermenterad sockerrörsjuice) och säljs på marknaderna för religiösa ändamål och som botemedel mot impotens, insektsbett och reumatism. 2008 beslagtog de texanska myndigheterna 411 flaskor vodka som innehöll skallerormar och arresterade mannen som sålde dem eftersom han inte hade ett sprittillstånd.
Ormvin tillskrivs på olika sätt som botemedel mot reumatism, artrit, problem med ländryggen, spetälska, överdriven svettning, håravfall, torr hud, långsynthet, utmattning, influensa, feber, smärta och migrän, och som en ”allmän tonic”, eller som en medicin som botar allt. Eftersom ormar symboliserar ”hetta” och maskulinitet i den vietnamesiska kulturen, och ofta förknippas med manlig styrka, är ormvin också mycket populärt och mycket eftertraktat som ett påstått kraftfullt afrodisiakum.
Traditionell medicin har ofta använt djur – eller djurdelar och produkter – som botemedel mot olika åkommor, och reptiler är bland de mest populära källorna till ingredienser. Över hela världen används minst 284 reptilarter i traditionell folkmedicin, och av dessa är 182 listade på International Union for Conservation of Nature’s Red List, en indikation på att de är hotade av utrotning.
Läkemedel utvunna från lokal flora och fauna är ofta de enda tillgängliga läkemedlen för många människor som inte har tillgång till moderna läkemedel och sjukvård. Och det är sant att många traditionella läkemedel har visat sig fungera bra och att viktiga moderna läkemedel har utvecklats från dem.
Ormgift har varit en särskilt värdefull medicinsk resurs, som tillhandahåller föreningar för kliniska prövningar och utveckling av diagnostiska verktyg, såväl som läkemedel som används för att behandla bland annat högt blodtryck, stroke, hjärtinfarkt och djup ventrombos. Faktum är att miljontals människor har gynnats, och miljarder dollar har tjänats, på mediciner som enbart härrör från forskning om ormgift. I USA är de av FDA godkända läkemedlen Captopril, Integrilin och Aggrastat, som används för att behandla hjärtsjukdomar, baserade på ormgift.
Detta betyder inte att de faktiskt innehåller gift, utan snarare en syntetiserad organisk molekyl som efterliknar deras beteende. Captopril är baserad på en ingrediens av giftet från den brasilianska huggormen; Integrilin härrör från ett protein som finns i giftet från den sydöstra pygméskallerormen; och Aggrastat är baserad på giftet från den afrikanska huggormen. De användbara proteinerna i dessa gifter fungerar som antikoagulanter och förhindrar naturligt att blodplättar klibbar ihop. Utöver dessa godkända läkemedel är många andra ormgiftkomponenter nu involverade i prekliniska eller kliniska prövningar för en mängd olika terapeutiska tillämpningar. (Bonustips: Läs om Världens 10 giftigaste ormar)
Fast jo, ormsprit kan innehålla gift. I vilket fall som vid en extremt ovanliga incidenten man kan läsa om här, där en orm som lagts hel i sprit vaknade till liv och bet ägaren till flaskan. Men det är inte hela historien. Det var mannen som hade tänkt göra ormsprit och hade lagt en livs levande orm i en flaska för ett helt år sedan. Inte så snällt gjort alltså, och han blev straffad för det. Tjäna pengar till laget
När det kommer till mer traditionell medicin är en del kinesisk ormolja, gjord av vattenormar som konsumerar fisk, rik på en viktig omega-3-fettsyra, och kan därför teoretiskt ha viss antiinflammatorisk effekt, antingen oralt eller applicerad som en liniment, enligt en analys som rapporterades 1989 av den näringsinriktade läkaren Richard Kunin. Vidare, vid Japans nationella livsmedelsforskningsinstitut, matade ett team av vetenskapsmän under ledning av Nobuya Shirai olja från det svartbandiga havskraiten till möss och fann att det främjade simuthållighet hos djuren, medan ister eller till och med fiskolja inte gjorde det.
Men att dra slutsatsen från sådan forskning att det finns värde i att människor dricker alkohol som innehåller ormar är verkligen ett steg för långt. Liksom ormoljan som förhandlas av försäljare i den amerikanska vilda västern som ett botemedel mot alla åkommor, lever den sannolikt inte upp till marknadsföringshypen.
Det traditionella antagandet är att värdet av ormvin som botemedel härrör från ormens väsen och dess giftiga styrka. Men gift, som är påhittat övervägande av proteiner, denatureras (förlorar sin karaktäristiska struktur och avaktiveras därför) i närvaro av alkohol, vilket stör vissa vätebindningar. Vad mer är, i många fall är ormarna som säljs som mycket giftiga kobror faktiskt icke-dödliga vanliga keelbackar som har sträckts ut ur form för att likna kobror.