Om du bor i Amerika är chansen stor att du har provat några typer av tequila. Även om du bor i Europa, den är mäkta populär även här.
Faktum är att Amerika importerar hela 75 % av de miljontals liter tequila som produceras i Mexiko varje år. Jänkarna älskar att avnjuta Margarita både måndagar och på taco tisdagar.
Här går vi igenom olika tequila sorter, hur man framställer Tequila och berättar om de mest populära drinkarna med denna härliga halsbrännande starksprit!
Hur tillverkas Tequila?
Först och främst bör du veta att Tequila är gjord av den blå agaveväxten (som på svenska kallas Tequilaagave) som odlas i Mexiko och destilleras främst runt staden med samma namn – Tequila, i Mexiko. Tillverkningsprocessen går till på detta sätt i följande steg:
- Skörd: Blå agave-växten plockas och bladen avlägsnas.
- Kokning: Agavejuicen kokas och mjölkas sedan ur för att frigöra socker.
- Gärning: Sockret blandas med jäst och gär i upp till tre dagar, vilket producerar alkohol.
- Destillation: Alkoholen destilleras två gånger för att öka renheten.
- Mognad: Tequila mognar i träfat, Standard Tequila vilar i upp till ett år, vilket ger den sin unika smak och färg.
Slutligen blandas tequila med vatten för att justera alkoholhalten och förpackas sedan för försäljning.
Vilka är de olika typerna av tequila?
Silver (eller blanco/vit)
Joven (eller guld/oro/dorado)
Reposado (eller utvilad)
Añejo (eller gammal)
Extra Añejo (eller ultraåldrad)
Det finns dessutom två huvudklassificeringar av tequila: mixto och 100 % agave. En flaska kan bara märkas som tequila om minst 51 % av jäsbart socker kommer från agaveplantan.
100 % agave betyder att den har destillerats rent från blå agave utan några tillsatser eller tillsatta sockerarter. Dessa anses vara bättre tequilas och kan drickas snyggt.
En mixto tequila betyder att tequilan före jäsning har blandats med sockerrör eller majs. Dessa billigare mixto tequilas avnjuts bäst i cocktails.
Genomgång av de 5 Tequila sorterna
Precis som champagne måste komma från en viss region i Frankrike, är det mexikansk lag att en sprit endast kan kallas tequila om den tillverkas i en av fem delstater i Mexiko. Huvuddelen av tequila görs i Jalisco, men en del görs i Guanajuato, Nayarit, Michoacán och Tamaulipas.
Så om vill försöka starta en tequilaanläggning i din mammas källare, måste du flytta. Eller din mamma.
Dessa är de fem sorter Tequila du kan försöka framställa om du är tillräckligt modig:
Silver Tequila
Den yngsta typen av tequila är silvertequila. Den är gjord av 100 % blå agave i sin renaste form och åldras sällan mer än några veckor. Det är också känt som White, Plata, Platinum och tequila Blanco.
Eftersom denna lite söta tequila ofta är nydestillerad istället för att spendera tid i åldringsprocessen, förblir den klar eller silveraktig i färgen (därav namnet ”blanco” som betyder ”vit”). Ibland lagrar destillatörer blanco tequilas i upp till två månader om de vill ha en mjukare sprit.
Joven Tequila
Joven tequila (som betyder ”ung” på spanska) kallas ofta dorado, guld eller oro (som betyder guld) på grund av sin gyllene färg.
Denna tequilatyp är ofta en mixto och kan få sin guldfärg från smakämnen som spannmålsalkoholer, karamellfärg eller andra tillsatser. Jag har alltid trott att den här tequilan kallades ”ung” eftersom man ofta ser förstaårsstudenten kasta upp bilder av den klockan 03:00 bredvid en 7/11.
För att undvika baksmälla från helvetet, satsa på en exklusiv guldtequila med en etikett som säger att den är gjord av 100 % agave. Dessa jovens är gjorda av en blandning av silver och reposado tequila och/eller añejo.
Reposado Tequila
För att klassas som en reposado tequila (även känd som ”vilad”) måste den lagras på träfat från två månader till ett år. Många destillerier åldrar sina tequilas i använda bourbonfat för att lägga till dessa smaker till den färdiga produkten.
Åldringsprocessen ger inte bara en naturlig gyllene färg, den ger också bros byrå att säga saker som, ”åh ja, jag smakar subtila inslag av vanilj, nötter och kaffe” mellan att byta lacrossehistorier. (Det ger faktiskt tequila inslag av ek och vanilj men säg inte till Chad att jag sa det.)
Du kan använda reposado i cocktails, eller njuta av det direkt.
Añejo Tequila
Añejo, eller ”lagrad”, tequila vilar i minst ett år på ekfat. Detta gör att den förlorar sina agaveegenskaper, får en bärnstensfärgad färg och antar fatets smak. Mmm… skäll.
Resultatet är en rik och len tequila med inslag av smörkola och karamellkaraktär. Det avnjuts bäst rent eller snyggt med vatten, och du kan använda det som ett substitut för whisky.
Añejo är i princip när tequila har nått vuxen ålder. Det är ungefär som när du växer upp och förlorar din oskuld och är full av bagage, förutom i det här fallet är bagaget utsökt och inte i behov av terapi.
Extra Añejo Tequila
Extra añejos (eller ”ultra åldrade”) är mörkare tequilas som har åldrats i minst tre år i en behållare med en maximal kapacitet på 600 liter.
Dessa extra åldrade tequilas är tequilas seniorer. Komplexiteten, mjukheten och smaksättningen i denna mahognyfärgade sprit kan likna whisky eller konjak. Extra añejo tequilas är bäst att smutta på istället för att blanda i blandade drycker.
Topp tio godaste och mest populära Tequila drinkar:
Många Tequila-dyrkare tycker att inget slår en Margarita. Förutom dom som föredrar en Tequila Sunrise. Det är nästan som två läger, antingen är man den ena typen av Tequila-människa, eller så är man den andra. Men man behöver inte gaffla över enbart dessa fantastiska drinkar, det finns en hel drös av klassiska drinkar med Tequila. Här listar vi de tio godaste och mest populära:
- Margarita: En klassisk drink gjord med tequila, Cointreau eller Triple sec och limejuice, rimmad med salt på glasets kant.
- Tequila Sunrise: Tequila, apelsinjuice och grenadine, serverad över is med en soluppgångseffekt skapad av den gradvisa blandningen av färgerna.
- Paloma: Tequila, grapefruktjuice, limejuice och soda, oftast serverad över is.
- Tequila Slammer: Tequila, citronsaft och sprite, ofta skakad och serverad över is.
- Tequila Mockingbird: Tequila, Cointreau, tranbärsjuice och limejuice, skakad och serverad över is.
- Tequila Fizz: Tequila, citronsaft, socker och soda, oftast serverad över is.
- Tequila Collins: Tequila, citronsaft, socker och soda, skakad med is och serverad i en hög glas.
- Tequila Gold Rush: Tequila, honung, citronsaft och apelsinjuice, skakad med is och serverad över is.
- Tequila Julep: Tequila, mynta, socker och soda, skakad med is och serverad i en stor glas.
- Tequila Rusty Nail: Tequila och Drambuie, serverad över is.
Du får gärna testa att blanda ingredienserna utan recept och experimentera dig fram med Tequilan. Du kommer att bli förvånad över hur gott det kan bli.