Många människor är inte medvetna om att det finns olika typer av vodka. För lekmannen är vodka vodka är vodka. Men det kunde inte vara längre från sanningen.
Vatten, etanol och spårmängder av smak låter inte som receptet på en av världens mest älskade spritdrycker, och ändå är det de enkla ingredienserna i Vodka.
Även om spriten var en märklighet utanför Europa fram till mitten av 1900-talet, när vodka väl nådde USA:s kuster, ökade dess popularitet stadigt och kraftigt tills försäljningen av vodka i USA 1975 gick om försäljningen av bourbon, USA:s ”inhemska” sprit.
Vodka har sitt ursprung i antingen sydvästra Ryssland eller Polen mellan 1300- och 1500-talen. Vodkas produktionsutrustning, destillerad från vanlig spannmål eller potatis, har moderniserats under åren, men den grundläggande processen har förblivit ganska konsekvent.
Man kan hävda att det främsta framstegen under de senaste 700 åren av vodkatillverkning har varit att lägga till ett bredare utbud och tyngre varianter av smaker till den annars neutrala spriten.
Tips! Läs även: 10 enkla drinkar med Vodka och citrus
Destillering av de olika typerna av vodka
De flesta samtida vodka destilleras från vete, sorghum eller råg, även om praktiskt taget vilken växt som helst skulle kunna pressas i bruk. Soja, vindruvor, potatis, melass, ris, majs och rödbetor har, och ibland gör det fortfarande bränsle till destilleringen av vodka, särskilt sockerbetor.
Oavsett källa, för att vodka ska få använda etiketten måste den innehålla minst 37,5 volymprocent alkohol; de flesta tippar vågen till cirka 40 %, men vissa stiger några procent högre. Nästan hela resten av flaskan är vatten. Utöver etanol och vatten finns det inte mycket till en klar sprit.
Vodka-destillatörer håller den fortfarande igång tills spriten är nästan ren alkohol, och tillsätt sedan vatten. Smaken av det tillsatta vattnet kan ge en subtil men ändå unik smak till spriten.
Under destillation såväl som efter, filtreras vodka som produceras i många delar av Europa och USA kraftigt för att avlägsna orenheter som kan påverka dess smak innan en infusion av smaktillsatser.
Traditionella vodkaproducenter är dock mer bekväma med de naturliga resultaten av destillation; de föredrar att hoppa över filtrering och bevara biprodukterna från destillationen, och skräddarsy sin smaksättning, om någon, kring vad processen skapar.
Vilka är de 3 olika typerna av vodka?
Det finns tre huvudtyper av vodka: potatis, spannmål och frukt.
Typer av vodka
Potatisvodka
Potatisvodka är gjord av potatis som har mosats och sedan destillerats. Fördelen med potatisvodka är att den inte avger några starka alkoholiska smaker, vilket innebär att spritens smak inte maskeras av andra smaker. Denna typ av vodka används ofta i cocktails.
Spannmålsvodka
Spannmålsvodka är gjord på en mängd olika spannmål inklusive vete, råg och korn. Som med potatisvodka destilleras även spannmålsvodka flera gånger för att ta bort eventuella spårsmaker från alkoholen. Spannmålsvodka anses generellt vara smidigare än potatisvodka.
Fruktvodka
Fruktvodka tillverkas av frukter som äpplen, päron, tranbär och råg och vete. Varje sort har sin egen unika smakprofil som bestäms av vilken typ av spannmål som används i produktionen. Potatisvodka har en krämig, slät konsistens med en subtil sötma; Rye Vodka är jordigare med en hint av krydda; Wheat Vodka är lätt och ren.
Hur gör man Vodka?
Med tanke på så få ingredienser är det ingen överraskning att de olika typerna av vodka kan komplettera praktiskt taget vilken annan blandad drycksingrediens som helst.
Vodka är strängt taget nästan helt neutral. Under de senaste decennierna har vi sett otaliga smaksatta vodkas komma till den amerikanska marknaden, kanske framför allt det omfattande sortimentet av smaksatta vodkas från Absolut.
Det fantastiska utbudet av smaktillsatser är dock en påminnelse om att den klara spriten i sig saknar smak.
Runt om i världen, varhelst vodka är populär, ger lokala recept neutral vodka med ett brett utbud av smaker. Vissa smaker är reserverade för speciella tillfällen med rötter i lokala traditioner.
Ofta är målet att lägga till en touch av sötma till spriten, så vi ser citrus, honung, äpple, vattenmelon, körsbär och svarta vinbär. Choklad och vanilj är också populära smaker för vodka, tillsammans med kanel.
Blommor eller örter fyller buffén med vanliga tillsatser, men för de äventyrliga och de som inte håller sig kosher, kom baconvodka på hyllorna för några år sedan.
De flesta anser att baconvodka är för udda för att direkt smutta på, men hängivna hävdar att det är en jävla Bloody Mary.
Fun fact: Vet du vad den vanligaste felstavningen bland ungdomar i USA är? Jo ordet ”absolute” stavat utan e på slutet.