Först och främst – om du inte redan är bekant med Baijiu eller kinesiskt ”brännvin”, så ska du inte förblanda den traditionella kinesiska starkspriten med risvin som japansk sake och koreansk soju. Även om Kina har sina egna versioner och egen tradition på det här området, är det istället Baijiu som är den mest populära och konsumerade spriten. Det här handlar om i princip alltid helt genomskinliga drycker som i regel har runt 60% i alkoholhalt. Jo, kineserna dricker starkt.
Den här artikeln tillägnas alltså helt och hållet Baijiu som faktiskt tillhör de mest konsumerade alkoholhaltiga dryckerna i världen (det bor många i Kina). Kinesisk sprit i form av Baijiu har en lång och rik historia och tradition. Här får du lära känna Baijiu, dess historia och traditioner och så får du veta vilka som är de mest populära sorterna. Du får till och med lite tips på vilka klassiska cocktails som fungerar att göra med Baijiu.
Vad är Baiijiu?
Baijiu är en viktig del av kinesisk kultur och tradition. Det är en populär dryck vid både vardagliga och festliga tillfällen och anses även vara en viktig del av affärskulturen i Kina. Baijiu tillverkas genom en process av jäsning och destillation av spannmål och konsumeras vanligtvis vid rumstemperatur och serveras i små glas. Ett litet glas fylls med Baijiu som sedan helst dricks i en enda klunk. Detta kallas för ”ganbei”, vilket betyder ”att göra glaset” (alltså att dricka i en enda klunk) och är kinas motsvarighet till ”skål”. Men i Kina betyder alltså att ”skåla” att man gör rent glaset. Botten upp helt enkelt.
Det finns olika typer av Baijiu beroende på region och tillverkningsprocess. Detta går vi igenom under rubriken nedan.
Tillverkning av Baijiu och de fyra huvudtyperna
Det finns hundratals olika märken av baijiu att välja mellan, och varje region i Kina har sin egen unika variant av drycken. Baijiu tillverkas fortfarande med hjälp av traditionella metoder, med hjälp av naturliga ingredienser som ris, hirs, vete eller majs, och processen kan ta upp till flera år att slutföra.
Baijiu tillverkas genom en process av jäsning och destillation av spannmål, oftast majs, vete eller ris. Det finns många olika typer av Baijiu, beroende på region och tillverkningsprocess. Men generellt sett brukar man dela upp Baijiu i 4 huvudtyper. Dessa är:
- Qu: tillverkas i den norra delen av Kina och har en ganska milda smak.
- Jiang: tillverkas i västra Kina och har en stark smak.
- Xiang: tillverkas i södra Kina och har en söt smak.
- Chiew: tillverkas i östra Kina och har en mild smak.
Eller för att beskriva dem lite närmare:
Qu
Qu är den äldsta typen av baijiu och har en mild och söt smak. Den tillverkas genom att använda traditionella fermenteringsmetoder och en blandning av olika kornsorter, som vete, ris och majs. Qu-baijiu har vanligtvis en lång fermenteringstid och lagras ofta i lerkrukor som bidrar till en karakteristisk smak och doft.
Jiang
Jiang-baijiu kännetecknas av sin starka doft och rika smak. Den har har en komplex smakprofil och kan vara något kryddig. Jiang tillverkas främst genom att använda rött korn som ger spriten sin unika karaktär. Tillverkningsprocessen för Jiang-baijiu involverar vanligtvis flera steg av fermentering, destillation och åldrar i ekfat.
Xiang
Xiang-baijiu har en aromatisk och parfymerad karaktär. Den tillverkas genom att använda olika typer av ris och traditionella kinesiska jäsningskulturer. Xiang-baijiu har en kortare fermenteringstid jämfört med Qu- och Jiang-baijiu. Detta ger den en fräschare och blommigare smakprofil.
Chiew
Chiew-baijiu är den mest välkända och mest konsumerade typen av baijiu i Kina. Den tillverkas huvudsakligen genom att använda vete eller majs och har en neutral smakprofil. Chiew-baijiu har vanligtvis en kort fermenteringstid och destilleras flera gånger för att uppnå en hög renhet. Den kan sedan åldras i olika typer av kärl för att utveckla en mjukare och mer balanserad smak.
Längre ner berättar vi om de vanligaste och mest populära individuella spritsorterna och märkena.
Baijius historia
Baijiu är en dryck med en lång och fascinerande historia som sträcker sig tillbaka flera tusen år. Det var under Tang-dynastin (618-907 e.Kr.) som drycken började bli populär och var då känd som Shaojiu. Men det finns faktiskt bevis för att baijiu har tillverkats i Kina sedan den tidiga Shang-dynastin, som varade mellan åren 1600 och 1046 f.Kr.
Under de följande dynastierna utvecklades baijiu till en viktig del av kinesisk kultur och användes ofta vid ceremonier och offentliga tillställningar. Under Tang-dynastin (618-907) blev baijiu mer allmänt tillgängligt, och under Song-dynastin (960-1279) blev det en vanlig dryck för alla samhällsklasser.
Under Ming-dynastin (1368-1644) blev baijiu än mer populärt, och det började tillverkas på en större skala. Detta ledde till utvecklingen av olika typer av baijiu, som varierade beroende på tillverkningsprocessen och de regioner där de tillverkades.
Därefter, under Qing-dynastin (1644-1912), blev baijiu ännu mer populärt och tillverkningen av drycken blev faktiskt en viktig del av Kinas ekonomi. Baijiu exporterades till länder som Japan och USA och var även en viktig del av kinesisk affärskultur.
Baijiu traditioner
Baijiu är vanligt till vardags som måltidsdryck och bör alltid tas i samband med mat. Men den har också en viktig plats i kinesisk kultur och tradition. Historiskt sett har Baijiu-kulturen en stark koppling till den kinesiska tankevärlden och traditionella medicinska metoder. Baijiu har traditionellt sett, precis som många av våra västerländska spritsorter som munklikörer, ansetts vara en medicinsk dryck. Sådana drycker kanske inte alltid användes som medicin för att bota sjukdomar, men användes ofta för att stärka kroppen och förebygga sjukdom.
Idag bjuder många på Baijiu under festliga tillfällen som bröllop, födelsedagar och firandet av den kinesiska nyåret. Då kan det handla om finare sorter och årgångar. Överlag har baijiu betydelse för mellanmänskliga relationer, något som är till för att stärka band och skapa vänskapliga relationer. Att dricka Baijiu tillsammans anses vara ett sätt att bygga vänskap och ömsesidig respekt, och ”ganbei”, eller att skåla, är en symbol för att man delar en gemensam upplevelse.
En av de vanligaste kritikerna mot Baijiu är dess höga alkoholhalt, som vanligtvis ligger på mellan 40 och 60%, som sagt oftast runt 60%. Alkoholhalten kan göra det svårt för människor att dricka stora mängder Baijiu vilket kan leda till farliga situationer när människor försöker imponera på varandra genom att dricka stora mängder Baijiu på en gång.
Det är svårt att säga nej när man blir bjuden på saker och ting i Kina och kan faktiskt uppfattas som ohövligt. Inte blir det mindre mindre komplicerat av det faktum att Baijiu även är en inrotad del av affärskulturen i Kina. Man förhandlar ofta under middagar och då serveras även ofta starksprit under dessa affärsmöten och förhandlingar. Det är som sagt svårt att tacka nej.
En annan kontroversiell aspekt av Baijiu-kulturen är dess koppling till korruption och maktmissbruk. Baijiu har traditionellt sett använts som en viktig del av kinesisk affärskultur, och det har funnits många rapporter om affärsmän som använder Baijiu som en form av muta eller för att få fördelar i affärer. Dessutom har det funnits rapporter om politiker som använder Baijiu för att upprätthålla makt och kontroll över andra.
Trots dessa kontroverser fortsätter Baijiu att vara en viktig del av kinesisk kultur och tradition. Om du själv är intresserad finns många olika typer av Baijiu att upptäcka, och det kan vara en spännande och unik upplevelse att prova olika sorters Baijiu och lära sig mer om kinesisk kultur och traditioner. Vi kommer att berätta mer om de viktigaste sorterna längre ner. Om du besöker Kina, se till att prova Baijiu och uppleva denna viktig del av kinesisk kultur. Vår guide om olika populära sorter kan hjälpa dig på traven.
Topp 10 populäraste spritsorterna i Kina
Idag finns hundratals olika varianter av baijiu, var och en med sin egen unika smak och karaktär. Här är en lista över de tio mest populära sorterna av baijiu i Kina:
1. Maotai (茅台)
Maotai, eller Moutai som den egentligen heter, är förmodligen den mest kända varianten av baijiu. Den tillverkas i staden Maotai i Guizhou-provinsen och är känd för en mycket rökig, kryddig smak. Den har en höga alkoholhalt vanligtvis över 50% uppåt 60%. Maotai betraktas som en premiumbrygd baijiu och används ofta vid ceremonier och högtidliga tillfällen. Om jag ska avslöja mitt eget ställningstagande så tillhör Moutai inte mina egna favoriter.
2. Wuliangye (五粮液)
Wuliangye är en baijiu som tillverkas i Yibin-staden i Sichuan-provinsen och har en ganska mjuk och söt smak. Liksom det namnet betyder, innehåller den ”fem olika sorters säd”, vilket ger den en mer komplett smakprofil än många andra baijiu-sorter. Wuliangye är också känt för sin höga kvalitet och har vunnit flera internationella utmärkelser.
3. Luzhou Laojiao (泸州老窖)
Luzhou Laojiao tillverkas i Luzhou-staden i Sichuan-provinsen och är känt för en otroligt komplex och nyanserad, smak som inte riktigt går att beskrivas men måste upplevas. Det här en av de äldsta baijiu-sorterna i Kina idag, med en historia som sträcker sig tillbaka över 400 år. Luzhou Laojiao är en av mina personliga favoriter, eftersom den fascinerar genom sin, som sagt, mycket komplexa smak.
4. Yanghe (洋河)
Yanghe är en baijiu som tillverkas i Suqian-staden i Jiangsu-provinsen och är känt för sin milda, söta smak och aromatiska doft. Den innehåller vanligtvis hirs, majs och vete och är en av de mest populära baijiu-sorterna i Kina.
5. Gujing Gong (古井贡)
Gujing Gong tillverkas i Bozhou-staden i Anhui-provinsen och är känt för sin mjuka, söta smak och doft av ris. Den har en mild smak och en ren finish, vilket gör den till en av de mest tillgängliga baijiu-sorterna för nybörjare.
6. Xifengjiu (西凤酒)
Xifengjiu tillverkas i Baoji-staden i Shaanxi-provinsen och har en kryddig men också, trots sin styrka, en förhållandevis mild smak. Den innehåller vanligtvis vete och hirs och lagras i flera år för att få en mer komplex smakprofil. Det här är också en av mina egna favoriter som jag ofta har hemma. Jag tycker helt enkelt att den har en god smak, om inte den bästa smaken av alla de kinesiska spritsorter jag smakat.
7. Jiugui (酒鬼)
Jiugui tillverkas i Hunan-provinsen och har en rik, kryddig smak och doft. Den innehåller ris, hirs och vete och lagras i minst tre år för att få en mer utvecklad smakprofil.
8. Fenjiu (汾酒)
Fenjiu tillverkas i Shanxi-provinsen och har en mjuk, fruktig smak. Den görs på sorghum (durra) och majs och är en av de äldsta baijiu-sorterna i Kina. Den har en historia som sträcker sig tillbaka över 2000 år. Fenjiu är också känt för sin unika tillverkningsprocess som involverar flera destilleringssteg för att få en mjukare smak.
9. Shuijingfang (水井坊)
Shuijingfang tillverkas i Chengdu i Sichuan-provinsen och är känt för sin runda, mjuka smak och doft av ris. Den har en ren och klar finish och är en av de mest populära baijiu-sorterna i Kina.
10. Hongxing (红星)
Hongxing tillverkas i staden Chongqing i Sichuan och är en kraftfull baijiu med kryddig smak. Den är gjord av hirs och majs och är en av de mest absolut populäraste sorterna som man brukar få tag på lite överallt. Förmodligen beror populariteten på att det är en av de mest prisvärda baijiu-sorterna på marknaden. Alltså en av de billigaste, typ mycket alkohol för pengarna.
Dessa tio baijiu-sorter representerar alltså bara en bråkdel av de olika varianterna av baijiu som finns tillgängliga i Kina. Varje region och provins och många städer har egna unika baijiu-sorter, så det finns en mängd olika smaker och aromer att upptäcka för den som är intresserad.
Drinkar och cocktails som fungerar med Baijiu
Baijiu kan användas som en ingrediens i olika drinkar. Eftersom baijiu har en kraftfull smak kan den vara utmanande att använda i drinkar, men det finns en mängd olika recept som kan balansera dess smak och skapa en välsmakande cocktail. Här är några exempel på klassiska drinkar där huvudingrediensen har bytts ut till baijiu:
Baijiu sour
En Baijiu sour är en twist på den klassiska whisky sour-drinken. Den innehåller baijiu, citronjuice, sockerlag och äggvita. Den är syrlig och söt och har en mjuk, silkeslen konsistens tack vare äggvitan. Välj en kryddig eller rensmakande baijiu enligt egen smak och tycke.
Baijiu margarita
Baijiu margarita är en asiatisk twist på den klassiska margarita-drinken, innehållande baijiu, färsk limejuice, apelsinlikör och salt. Den är frisk, syrlig och salt och är ett utmärkt val för sommardrinkar. Använd gärna en kryddigare baijiu.
Baijiu Mojito
Baijiu Mojito är en twist på den klassiska mojito-drinken. Den innehåller baijiu, myntablad, sockerlag, färsk limejuice och kolsyrat vatten. Den är frisk, uppfriskande och har en kryddig smak från myntabladen. Använd gärna en hyfsat ren baijiu för att inte konkurrera för mycket med myntan.
Baijiu Bloody Mary
Den här varianten vet jag inte själv om jag tror på så mycket. Men Baijiu Bloody Mary är i vilket fall en asiatisk twist på den klassiska Bloody Mary-drinken. Den innehåller baijiu, tomatjuice, Worcestershire-sås, Tabasco-sås, färsk citronjuice, sellerisalt och peppar. Den är kryddig, tomatig och har en kraftfull smak. Använd gärna en renare baijiu för att det inte ska bli alldeles för många smaker.
Baijiu tonic
Baijiu tonic är en enkel drink som innehåller baijiu och tonicvatten. Den är frisk och uppfriskande och är ett utmärkt val för en enkel och lätt drink. Skulle rekommendera en mera fruktig och blommig baijiu om du vill göra det här experimentet.